Automatiseerder

Ik ben een ervaren automatiseerder. De laatste tijd is mijn aandachtsgebied beheer in de cloud (met name bij Amazon) en Customer RelationShip Management.

Amazon AWS: Retail is innovatie

We praten nu nog over de cloud. Over vijf jaar is dat misschien anders, dan praten we alleen nog maar over Amazon AWS. Deze provider heeft tien keer zoveel capaciteit als haar tien grootste concurrenten bij elkaar. Amazon domineert de markt. Hoe komt dat? Is hun techniek zoveel beter? Of doen ze iets anders. Ik ga terug naar mijn eigen ervaring en verklaar hoe het komt dat mijn bedrijf nu gebruik maakt van Amazon. Acht jaar geleden was alles in de cloud nog er nieuw. Als jonge startup we wilden we dit fenomeen voorzichting uitproberen. Op enkele server met daarop een niet bedrijfskritisch systeem zouden we onze eerste ervaringen gaan opdoen. Maar wie zou onze de cloudleverancier worden? We informeerden bij onze vrienden en kregen de naam van een bedrijf. Dat was echter niet Amazon. Het was mijn klus en zo belde ik met de salesafdeling. Ze stelden voor een afspraak te maken en informeerden wat onze plannen waren. Ik gaf alvast een korte schets in welke richting we dachten; het stelde allemaal nog niet veel voor. De atmosfeer werd gelijk een stuk koeler "Meneer", was de reactie, "u moet nog even wachten. Eén server is voor ons te weinig omzet. Zo kunnen we geen winst op uw maken" Misschien hebben ze het zo niet zo letterlijk gezegd, maar ik heb het toch zo gehoord. Diezelfde avond schakelde ik Amazon aan. Ik vulde mijn credit card in en binnen een kwartier was de server klaar voor gebruikt. Dit is de essentie van Amazon AWS. Niet alleen is het een heel technisch bedrijf, maar het is ook een retailer. Ze zijn in staat aan heel veel klanten kleine hoeveelheden diensten te verkopen, en toch winst te maken. Amazon is een soort Hema. Ondertussen is het aantal servers gegroeid boven de tien. We vallen nu vast binnen de doelgroep van de eerste leverancier, maar we zijn al aan Amazon AWS gewend. Retail, dat kan innovatie zijn. (de "afbeelding":https://aws.amazon.com/ec2/ komt van de site van Amazon AWS. Als u wilt kunt u hier ook het filmpje afspelen )

Architectuurschets

Het is niet eenvoudig om te vertellen over automatiseren in de IT. Het gaat vaak om abstractie materie, met complexe technische details. Ik ben nog bezig om hier een verhaal van te maken. Maar voor mijn vakbroeders geef ik alvast een architectuurschets met daarin getekend de software componenten waar ik ervaring mee heb.